Woningakkoord voor Stef Blok binnen handbereik ??

< Ga terug

Woningakkoord voor Stef Blok binnen handbereik ??

Vandaag 13.02.2013

Na zeer intensief overleg tussen minister voor Wonen Stef Blok, D66, ChristenUnie en de SGP lijkt er eindelijk na maanden van touwtrekken en onzekerheid een doorbraak te komen in de aanpak van de woningmarkt. Heeft minister Blok dan toch de uitweg in het labyrint gevonden na het kortstondige debacle met het CDA?

Ja tegen verhuurdersheffing en huurverhoging

Koele kikker of niet, Stef Blok krijgt dan toch voor elkaar waar hij voor is aangenomen. Weliswaar met enkele belangrijke aanpassingen in het plan van aanpak, vooral voor de koopsector, maar toch. De verhuurdersheffing en dehuurverhogingen tegen het scheefwonen lijken geaccepteerd te worden, hetzij in mildere vorm. De maximale huurverhoging gaat waarschijnlijk van 9% naar 6,5% en de verhuurdersheffing van 2 miljard euro naar 1,75 miljard euro. Bovendien wordt de komende jaren 1 miljard euro geïnvesteerd in de woningmarkt om ervoor te zorgen dat de doorstroming weer op volle toeren gaat draaien.

Minder verplicht aflossen

In ruil voor zijn tegemoetkomingen is Stef Blok bereid de scherpe randjes van het verplichte aflossen op hypotheken te halen. Oftewel een langere looptijd - 35 in plaats van 30 jaar - en een kleiner percentage om verplicht af te lossen - minimaal 50% in plaats van de volle 100%.

D66, ChristenUnie en SGP

Iedereen blij? Iedereen blij. Pechtold van D66 lijkt in z'n nopjes, nu hij samen met de ChristenUnie en de SGP een belangrijke rol heeft kunnen spelen in het uiteindelijke woningmarktakkoord. Volgens hem is het akkoord het broodnodige kompas in moeilijke tijden. Minister Blok leek vooral uit op het binnenhalen van de verhuurdersheffing en het op tijd veiligstellen van de huurverhogingen. Ook dit doel is nu binnen handbereik. Vandaag zal het akkoord door de fracties verder besproken worden. Hopelijk worden dan ook verdere details uit het akkoord bekend gemaakt.


Word lid

Blijf op de hoogte van de laatste projecten en ontwikkelingen op het gebied van verhuur en vastgoedbeheer.

 

Meld u nu aan!


Volg ons

Copyright © 2024. All rights reserved. Voorwaarden | Privacy Policy