Fracties stemmen in met woonakkoord

< Ga terug

Fracties stemmen in met woonakkoord

Akkoord woningmarkt

Hun fractievoorzitters hebben dit akkoord dinsdagavond gesloten met minister Stef Blok (Wonen), woensdagochtend stemden ook de fracties in.

Bij de aansluitende persconferentie zijn ook D66-leider Alexander Pechtold, ChristenUnie-leider Arie Slob en SGP-leider Kees van der Staaij aanwezig.

Blok noemt het akkoord een impuls voor de woningmarkt. "Dit akkoord pakt het scheefwonen aan en zorgt voor zekerheid op de koopmarkt. Bovendien geeft het een impuls aan de bouwsector, de banenmotor in Nederland."

Wel moet hij erkennen dat de aanpassing van het regeerakkoord een gat slaat in de begroting van 200 miljoen per jaar. Hij zegt dat in maart gekeken zal worden hoe dat gat gedicht moet worden.

Pechtold, Slob en Van der Staaij benadrukten tijdens de persconferentie het belang van het akkoord voor de woningmarkt. Ook zeiden ze ook in de toekomst open te staan om hun verantwoordelijkheid te nemen en politieke impasse te voorkomen.

Huurmarkt

In het principe-akkoord dat de onderhandelaars dinsdagavond overeen kwamen is opgenomen dat de maatregelen op de huurmarkt worden verzacht en de hypotheekregels worden versoepeld ten opzichte van het regeerakkoord. Dit lekte uit naar diverse media.

Zo gaan de huren voor inkomens boven de 43.000 niet met 9 procent omhoog, maar met 6,5 procent. Middeninkomens gaan 4,5 procent meer huur betalen, de lage inkomens 3,5 procent. Ook gaat de heffing voor woningcorporaties omlaag van twee miljard naar 1,75 miljard.

Het kabinet laat in het akkoord definitief het nieuwe systeem voor de bepaling van de huur vallen. In het regeerakkoord was nog afgesproken dat de maximale huur bepaald zou worden aan de hand van de WOZ-waarde. Dit bleek echter niet werkbaar, vanwege de dalende waarde van huizen. Daarom blijft het huidige puntensysteem bestaan.

Huurders die er in inkomen op achteruit gaan komen mogelijk in aanmerking voor huurverlaging en het wordt straks makkelijker om kantoorpanden om te bouwen tot woonruimte.

Hypotheken

Ook wordt het aflossingsregime van hypotheken verzacht doordat hypotheken niet meer 100 procent moeten worden afgelost, maar minimaal 50 procent.

Om de bouw een impuls te geven is afgesproken dat het btw-tarief voor renovatiewerkzaamheden voor een jaar omlaag gaat van 21 naar 6 procent. Ook komen er fondsen voor energiebesparing en startersleningen.

Nadelen

Eerder liet Blok in een brief aan de Eerste Kamer weten dat aan het beperken van de aflossing tot 50 procent grote nadelen kleven. Zo wordt het systeem ingewikkelder en wordt de aflossingsprikkel minder.

Nog grotere moeite had de minister met het verlengen van de aflossingstermijn naar 35 of 40 jaar. Dit zorgt volgens hem voor hogere lasten voor de burgers, omdat er meer rente moet worden betaald. Ook moet er meer aftrek worden uitgekeerd wat de staatskas structureel respectievelijk 1,8 miljard en 3,6 miljard kost.

"De ingezette hervorming van de koopwoningmarkt wordt daardoor verkleind hetgeen een minder solide belastingstelsel, grotere risico’s voor consumenten en kredietaanbieders tot gevolg kan hebben", aldus Blok in de brief van eind januari.

Ook de beperking van de verhuurdersheffing was lang onbespreekbaar voor Blok, vanwege het begrotingsgat dat zou ontstaan. Afgelopen week liepen gesprekken met het CDA om tot een akkoord te komen nog stuk.

Akkoord

Pas om half twaalf dinsdagavond kwamen de fractievoorzitters van D66, ChristenUnie en SGP met Blok tot een akkoord. In de late uren schoven ook premier Mark Rutte, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de fractievoorzitters van VVD en PvdA, Halbe Zijlstra en Diederik Samsom, aan.

Bron: www.nu.nl


Word lid

Blijf op de hoogte van de laatste projecten en ontwikkelingen op het gebied van verhuur en vastgoedbeheer.

 

Meld u nu aan!


Volg ons

Copyright © 2024. All rights reserved. Voorwaarden | Privacy Policy