Puntensysteem en monumentenwoningen

< Ga terug

Puntensysteem en monumentenwoningen

 

Met het puntensysteem kunt u de maximale huurprijs van uw huurwoning in een monument berekenen. Verhuurders van monumentenwoningen mogen deze maximale huurprijs verhogen met een toeslag.

Een monumentenwoning is een woning in een rijksmonument of een woning die ligt in een beschermd stadsgezicht of dorpsgezicht. Het puntensysteem voor zelfstandige of onzelfstandige huurwoningen bepaalt de hoogte van de maximale huurprijs van uw monumentenwoning.

U kunt zelf de punten en maximale huurprijs van uw monumentenwoning uitrekenen met dehuurprijscheck van de Huurcommissie. Op de website van de Huurcommissie vindt u ookformulieren voor het bepalen van de maximale huurprijs van uw woning. De tabellen waarmee u de maximale huurprijs kunt berekenen, vindt u in de circulaire huurprijsbeleid.

Toeslag bovenop maximale huurprijs monumentenwoning

De verhuurder van uw monumentenwoning mag de maximale huurprijs van uw woning verhogen met een toeslag. Monumentenwoningen zorgen namelijk voor extra (onderhouds)kosten voor de verhuurder.

Vanaf 1 juli 2013 is de toeslag 50 punten voor woningen die zijn aangewezen als rijksmonument. Bij woningen (van vóór 1945) behorend tot een beschermd stadsgezicht of dorpsgezicht is de toeslag 15% van de maximale huurprijs.

Geen maximale huurprijs bij vrije sector huurwoning

Vrije sector huurwoningen zijn huurwoningen waarbij de huur op de begindatum hoger is dan € 681,02 (prijspeil 2013). Bij deze huurwoningen bepalen verhuurder en huurder zelf de huurprijs. Er is dan geen maximale huurprijs. Is het huurcontract van uw vrije sector huurwoning korter dan 6 maanden geleden ingegaan? De Huurcommissie kan dan wel voor u nagaan of de huurprijs redelijk is. Dit heet de toets aanvangshuurprijs.


Word lid

Blijf op de hoogte van de laatste projecten en ontwikkelingen op het gebied van verhuur en vastgoedbeheer.

 

Meld u nu aan!


Volg ons

Copyright © 2024. All rights reserved. Voorwaarden | Privacy Policy