Dat bevestigt een woordvoerder van de Belastingdienst na berichtgeving vanHet Parool.
De krant schrijft over enkele Amsterdamse huurders die een brief van de Belastingdienst hebben gekregen. Hun huisbaas of corporatie had namelijk gegevens opgevraagd, terwijl ze een vrijesectorwoning huren.
De brieven zijn begin april verzonden. De Belastingdienst heeft daarom nog maar "enkele klachten" over onterecht opgevraagde gegevens gekregen. Vorig jaar kreeg de fiscus uit heel Nederland nog 270 klachten binnen van huurders met een geliberaliseerd huurcontract.
Het is niet de bedoeling dat verhuurders gegevens opvragen over bewoners van een vrijesectorwoning.
Verhuurders van sociale huurwoningen mogen sinds 2013 wel inkomensgegevens opvragen, omdat zij moeten kunnen vaststellen hoe hard de huren mogen stijgen. De huurverhogingen van sociale huurwoningen zijn namelijk inkomensafhankelijk.
In de vrije sector zijn alleen de voorwaarden van een huurcontract bepalend voor huurstijgingen.
De fiscus kan naar eigen zeggen "in technische zin" niet voorkomen dat onterecht inkomensgegevens worden opgevraagd, omdat bij de Belastingdienst niet bekend is of een huurwoning geliberaliseerd wordt verhuurd.
"De verhuurder wordt indringend gevraagd of alle woningen waarvoor hij indicatie opvraagt wel onder de inkomensafhankelijke huurverhoging vallen”, stelt de woordvoerder. De verhuurder moet die bewering aanvinken voor hij verder gaat.
"Als hij dus toch voor verkeerde woningen inkomensindicaties opvraagt, is dat echt een grove fout van de verhuurder."
"De Belastingdienst kan niet nagaan of een woning geliberaliseerd verhuurd wordt of niet, dat weten alleen de verhuurder en huurder, omdat de huurprijs op de ingangsdatum van de huurovereenkomst bepalend is", aldus de woordvoerder.
De huurprijs bij het ingaan van het contract bepaalt of een huurcontract is geliberaliseerd. En niet de huidige huurprijs. Iemand die een aantal jaren geleden een sociale huurwoning is gaan huren, kan inmiddels een huur boven die grens hebben vanwege huurverhogingen. Ondanks dat is het dan nog altijd een sociale huurwoning.
Uit een Kamerbrief (pdf) bleek eerder dat vorig jaar 9.100 van de in totaal 2,2 miljoen indicaties onterecht zijn opgevraagd. Zevenduizend van deze verkeerde aanvragen komen van één verhuurder.
Landelijk hebben 66 verhuurders inkomensgegevens gekregen die zij niet hadden mogen krijgen. "Deze 66 verhuurders hebben de ten onrechte opgevraagde en verkregen gegevens vernietigd en hebben de betreffende huurders verontschuldigingen aan geboden", schreef minister Stef Blok (Wonen).
De Belastingdienst heeft de gevallen onderzocht en concludeert dat in geen van de gevallen sprake was van "moedwillig foutief en onrechtmatig opvragen van inkomensindicaties". Het ging om menselijke fouten, ontbrekende kennis of fouten bij het selecteren van adressen.
Om die reden heeft de fiscus deze verhuurders alleen gewaarschuwd en zijn er vooralsnog geen sancties opgelegd.
Mochten zij dit jaar opnieuw in de fout gaan, dan krijgen ze geen toegang meer tot de portal voor het opvragen van gegevens. Ze kunnen dan ook geen inkomensafhankelijke huurverhoging meer doorvoeren voor huurders van sociale woningen.