Meer mogelijkheden voor leegstaande kantoren en overige gebouwen tot transformatie naar woonruimte

< Ga terug

Meer mogelijkheden voor leegstaande kantoren en overige gebouwen tot transformatie naar woonruimte

IVBN juicht het zeer toe als de komende vijf jaar bij ombouw van leegstaande kantoren of winkels naar huurwoningen geen puntenstelsel en geen verhuurderheffing zal gaan gelden. Volgens Frank van Blokland zal dat de realisatie van kleinere huurwoningen, waar een groeiende vraag naar is, sterk bevorderen. In een door het EIB uitgevoerde studie worden de effecten op de bouw van dit soort 'semi-'geliberaliseerde huurwoningen in om te bouwen leegstaande kantoren en winkels vooralsnog beperkt ingeschat. Zo zouden er eigenlijk alleen in Amsterdam en Utrecht extra studentenwoningen bij komen.
Volgens IVBN zal het effect echter aanzienlijk groter kunnen zijn. In allerlei grotere steden bestaat immers behoefte aan kleinere, zelfstandige huurwoningen. Dergelijke kleine huurwoningen vallen echter onder het puntenstelsel; zijn dan verplicht gereguleerd en moeten onder de € 711 worden verhuurd. Dan moet er ook twee maanden huur aan de overheid worden afgedragen als verhuurderheffing. Zonder het puntenstelsel komen er echter mogelijkheden om kleinere, maar luxe, huurwoningen te realiseren in het vrije marktsegment, net boven de € 711. Daar geldt overigens al geen heffing voor. Van Blokland: "Hoe eerder er volstrekte duidelijkheid is over het puntenstelsel en de heffing bij de ombouw van kantoren en winkels naar huurwoningen, hoe beter. Wel is het realiseren en exploiteren van huurwoningen in Nederland uitermate complex geworden. Het voor marktpartijen afschaffen van het hele puntenstelsel én het afschaffen of verlagen van de heffingsgrens voor marktpartijen zou pas echt helpen om huurwoningen te realiseren en te exploiteren; dan zouden we al vanaf € 600 aanbod kunnen creëren."

Minister Blok van Wonen heeft recent een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met zijn voorlopige reactie op de in de Kamer aangenomen motie van Van der Linde / Monasch. Met de motie werd voorgesteld dat bij transformatie van leegstaande kantoren, waarin de komende vijf jaar woonruimte wordt gerealiseerd, de nieuw gerealiseerde woonruimte 30 jaar lang uitgesloten zal zijn van het woningwaarderingsstelsel (WWS) en ook geen verhuurderheffing krijgt opgelegd. De huurder van dergelijke woonruimte heeft dan echter geen recht op huurtoeslag. In zijn brief aan de Kamer maakt Blok duidelijk dat de huurtoeslag mogelijk toch behouden kan blijven bij de ombouw van kantoren en winkels naar huurwoningen.

Word lid

Blijf op de hoogte van de laatste projecten en ontwikkelingen op het gebied van verhuur en vastgoedbeheer.

 

Meld u nu aan!


Volg ons

Copyright © 2024. All rights reserved. Voorwaarden | Privacy Policy